Er du beboer i den 20. største kommune i Danmark – nemlig Gladsaxe Kommune og står du overfor et stort byggeprojekt? Det kan være nedrivning af din bygning, eller en anden større renoveringsopgave, så er det vigtigt at følge kommunens regler og retningslinjer for håndtering af det affald, der genereres ved et byggeprojekt.
Som i alle andre kommuner gælder det, at man som bygherre – privat eller erhvervsmæssig – er forpligtet til at kunne gøre rede for, hvilke miljøfarlige stoffer, der er i det byggeaffald der bliver fjernet fra matriklen.
Det betyder i praksis, at du i stort i alle tilfælde får brug for hjælp, til at undersøge bygningens forskellige konstruktionsdele for miljøproblematiske stoffer, inden nedrivningen eller renoveringen starter.
Hvornår skal der udføres miljøkortlægning?
Gladsaxe Kommune stiller krav til miljøundersøgelser, når følgende er gældende:
- Du genererer mere end 1 ton byggeaffald, ved nedrivning af en bygning, eller dele af den
- Du udskifter termoruder fra perioden 1950-77, som kan indeholde det miljøfarlig stof PCB
Gladsaxe kommune har defineret de stoffer der skal undersøges bredt, men der er hyppigst tale om PCB, klorparaffiner, PAH (kultjære), asbest og tungmetaller. Der kan dog også være andre problematiske stoffer i byggematerialer, både i forhold til sikkerhed og sundhed for dem der arbejder med dem, og i forhold til miljøhåndtering af byggeaffaldet.
Du kan blandt andet læse mere om de mest udbredte miljøfarlige stoffer, og i hvilke byggematerialer de typisk findes i, lige her
Lovgivning for miljøscreening og kortlægning
Ifølge affaldsbekendtgørelsen er alle kommuner, inklusive Gladsaxe, underlagt de samme regler for screening, kortlægning og affaldsanmeldelse.
Derudover findes der også et sæt af retningslinjer for kommunal praksis og for, hvilke byggematerialer der skal tages prøver af, der er gældende for alle kommuner på Sjælland kaldet Forvaltningsgrundlaget for bygge- og anlægsaffald, kan læses lige her.
Gennemgang til udførelsen og hvordan vi kan hjælpe
Når du som bygherrer har besluttet dig for, at dit byggeprojekt kræver en miljøscreening, så står vi med glæde klar til at hjælpe dig. Sagen vil hermed forløbe sig således. Efter kontakten er oprettet og vi har fået alle de vigtige oplysninger fra dig som kunde, vil vi hurtigst muligt rykke ud. Her kommer vi ud til dit byggeprojekt, hvorefter vi vil gå i gang med at foretage screeningen af de materialer vi mistænker for at indeholde miljøfarlige stoffer.
Prøverne fra screeningen vil derefter blive indsendt til et laboratorium, som så sender resultaterne tilbage.
Af resultaterne vil du som kunde så kunne få en overskuelig miljørapport, som kan bruges i dit videre byggesagsforløb. Miljørapporten vil blandt andet indeholde klassificeringer af byggematerialerne med billeder og placeringer af prøvesteder på plantegning, ved større projekter.
Vi kan foretage denne screening af, for eksempelvis dit enfamiliehus for omkring 12.500 kr. inkl. moms. Med i prisen får du 17 analyser, og en nem og overskuelig miljørapport, der lever op til de nævnte krav. Prisen kan dog svinge en smule alt afhængig af antallet af analyser, i nogle tilfælde vil prisen være lidt lavere og i andre lidt over, alt efter bygningens konstruktion og alder.
Grænseværdier for byggeaffald – Gladsaxe Kommune
Få en erfaren rådgiver på din opgave
Dansk Miljøkontrol
Baldersbuen 29C, 1 th.
2640 Hedehusene Danmark
CVR: 39151391
Tlf.: 7060 5330
Åbningstider
Mandag-fredag:
Kl. 8:00-16:00
Weekend og helligdage:
Lukket